Friday, November 11, 2011

PART 2 -- bento - bekal makanan yg comel ~~~~

smbgn part 1 --> PART 2















PART 1 -- bento - bekal makanan yg comel ~~~~

comel kot klw dulu2 ak bwk bekal cmni g sekolah.. tp.. tuk owg mcm ak.. x kenyang kot mknn cmtu.. sikit sgt.. haha...












Friday, November 4, 2011

status terbaekkk!!!

Si kaya semakin kaya, si miskin selalu dilema!


--> dilema para kuli2 sedunia... hukhuk 

Thursday, November 3, 2011

~~ ♥ ♥ Smiley Sun ♥ ♥ ~~

meh tgk gmbq comeyy... subhanallah... comel sgt... ♥ ♥ ~~~

Tuesday, November 1, 2011

Tanda - tanda Lelaki Suka Kita... ??

salam n mornink semua... tjk ni msti dh salu kowg dgq kan.. ak terbace kat 1 blog ni.. ayat dia :

Lelaki tersebut akan meminta izin untuk berkawan dengna pompn yg dia suka dgn berjumpa kedua mak ayah pompn tersebut or kol kedua mak ayahnya terlebih dahulu.






Mcm mana ea... ada lelaki tu tetibe suke ak.. mklm la.. ak ni bukan la kategori awek cun2 gitu.. sekdr comey gitu.. hahaha... smlm gdh kejap.. dia ngs.. dia ngs kol ak.. ak jht ka? seumur hidup ak.. sepnjg ak penah la cintan-cintun... belom penah owg ckp syg n mintak maaf smbl ngs... mksd ak ckp kat tepon la.. salunye sms ja... ak sbnrnye lame dh keras ati dr time bnde2 cmnie.. tp entahla... pelik... nape dia leh wat ak konpius psl bnde2 cmnie... pnt giler keraskan ati sblm ni dri time lelaki dlm idup (wat masa ni la)....


ak ingt nk smbg belajar la jauh2... huhuhu.... luar negara ke.... 

Friday, October 28, 2011

TIPS MENYEMBUHKAN MATA RABUN ( Ikhtiar )


TIPS MENYEMBUHKAN MATA RABUN ( Ikhtiar )

Sabda Nabi Muhammad s.a.w.
"Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:

• Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.

• Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali.

• Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:
"Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang."

• Lalu mengucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali.

• Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali:
"Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, 
Engkaulah yang menyihatkan".


Tuesday, October 25, 2011

konvo ke-7

Alhamdulillah.. setelah hampir setahun menunggu, dh 8 bulan kerja.. akhirnye berjaya gak dpt ijazah sarjana muda... syukur... dh de ijazah.. leh le try mintak gov.. hehehe... n thnks to all my fwendz.. tahniah semua n moga berbahagia ea.. ~~~

Thursday, October 20, 2011

~~ going back ~~

thinking of going back to my hometown before search new job....
miss my family n fwendz... 

~~ nak carik keje ~~

saya nk carik keje baru.... yg berkaitan dgn programming, php, mySQL, jquery... ada taw kat mane2 yg kosong x? kat jobstreet asyk2 prefer chinese, male.. huhu..
zura.. carikan keje tuk i sekali ~~~

~~ GET OUT - JYJ ~~

aku suka la lagu nie.. atas sbb2 peribadi.. nice song, nice lyric ~~~


Tuesday, October 18, 2011

~~~ artikel Member ~~



ni baru teringt... mmbr de la karang pasal MAISARAH ~~ menarik kerna ayat dia sama dgn ayt ustazah kesayangan aku.. ustazah hanisah.. ustazah pernah kata.. jgn ikut adat sgt.. perigi cari timba tu cume kate2 org tua dulu ... asalkan kene dgn gaya n tatasusila x pa... 
pompn g lamar lelaki..... mmg jrg la owg skunk nk wat...
bila mmbr post psl tu br tergerak nk tls... 
agak2 la .. 
kalau ak g pinang laki yg aku suke tu.. dia nk x? 
hikhik.. watnye dia reject ak x ke segan jadiknye... btw.... good artikel kawan..   

 lagipn.. wat masa ni ak x yakin la psl bnde2 ni atas alasan peribadi............. 

♥ ♥ have a nice day kengkwn ♥ ♥

~~~ AMEK jubah ~~

~ ~ alhamdulillah.. hari ni selesai dh urusan konvo.. g wat money order n amek kad alumni n jubah semua... huhu.. mmbr2 lain semua dh konvo .. x pa la.. lmbt sikit.. jnji konvo... jeles gak tgk de mmbr yg dh smbg master.. mmg dh de niat nk smbg.. tapi nak keje dulu carik duet... hehe... dh x de owg nk tgg yuran.. so kene la  byq sndri kan... hehe.. to cik zura.. semua pembayarn telah dibuat n kad alumni kamu pn dh saya amekkan .. jubah kene amek sndri sbb kamu x sediakan surat ~ ~ ~  ♥ ♥ jumaat ni i teman u ea g amek.. x sabaq jmpe zura n shu khms nie.. ~ ~ ~ ~ ~ (^_^) ♥ ♥

Monday, October 10, 2011

KisAh Atie Yang DipendaM



kisah atie yg dipendam... sape yg taw? kwn2 sekerja n teman rapat n sesungguhnya hanya Allah lebih mengetahui kisah atie nie.. bile pikir2 blk.. ak ni rupenye jns yg pns brn rupenye.. tp gune ayt2 lembut... haha.. sbbnye.. smlm ak mrh bidas ckp bos ak.. terase best lak mrh bos... pekerja harus juga dihormati.. x kan la pekerje je nk hormat bos.. toi dak??? hikhik...... maw cari keje kat tepen la pulak.. dekat dgn umah... x yh byr sewa umah... tu pn klw ada la..

klw x dak.. nk kacau cik zura.. dok dgn dia sekali ke.. best gak tu...  ♥ ♥ ♥

Wednesday, April 20, 2011

---- emosI terGanggu ---

emosi aku amat terganggu... dh sebulan dh terganggu... br nk hlg kegangguan tu.. tetibe emosi aku makin terganggu minggu nie.. ye slh aku.. sbb aku yg cari penyebab gangguan emosi tu.. tp... nth la.. ssh sgt ke??? 
Aku x taw nk wat pa dh skunk.. tp aku taw apa yg mampu ak buat cume tabah n sabar je la...insyaAllah.. x sia2 kesabaran n ketabahan itu.. mudah-mudahan... aminn...

Friday, April 8, 2011

♥ ♥ ♥ Epi Brthday Sayang ♥ ♥ ♥

ni aku dedicate kan kat bestie ak.. miss ora ora ats brthday dia semalam.. hehe.. dh wish dh pown.. tp saje ak nk wish lagi... tp miss ora ora.. moge sehat sentiasa ea.. moga dilindungi n dirahmati Allah selalu... i miss u la dear... bile le kita nk jumpe... stgh thn dh x jumpe nih... huhu

Wednesday, March 9, 2011

Mencari Ketenangan dan Kedamaian Jiwa

Islam melihat punca tekanan lebih kepada kecelaruan dan kelemahan hati. Hati yang lemah menyebabkan hubungan dengan Allah menjadi rapuh. Seterusnya akan menjadikan hidup sempit kerana tidak menemui jalan keluar terhadap setiap masalah.
Hati akan berasa bahagia apabila dekat dengan Allah. Sebaliknya hati akan sengsara apabila ia ingkar kepada hukum Allah dan lalai daripada mengingatinya.
Dalam menghadapi tekanan atau stres secara umumnya mengikut kaca mata Islam ada beberapa panduan iaitu:

  • membaca Al Quran disamping memahami maknanya. Al Quran adalah rahmat untuk sekelian alam dan ia adalah cahaya, hidayah dan penyembuh bagi penyakit. Dengan memahami dan menghayati kandungan al Quran seseorang dpat menenagnkan hati, fikiran dan jasmani.
  • Banyakkan bertaubat dan istighfar. Kita mesti mengenang akan dosa, renungkan kembali nikmat2 yg kita Allah berikan pd kita
  • Mendekatkan diri kepada Allah dengan cara kita mengikuti segala perintah Nya dan meninggalkan segala larangan Nya. Contohnya sahabat2 dan diri ana : tidak meninggalkan solat wajib, lakukan solat sunat danjuga kita hendaklah mengingati Allah dalam setiap ketika.
  • Bersedekahlah kerna kadangkala ianya menyebabkn jiwa kite tertekan dan sebaiknya hendaklah memberi sedekah. Dari ana tahu pabila kita bersedekah hati jadi tenang kerna jika tidak bersedekah hati nya dana akhlaknya akan disempitkan oleh Allah swt kerna berkira dengan rezeki Allah.
  • Selain itu, hendaklah kita bersangka baik kepada Allah swt. Dalam berbicara hendaklah lebih kita mengfokus butir2 yang positif serta mengharapkan keredhaan Ilahi dalam setiap ucapan kita. Hal ini demikian, setiap lafaz dituturkan adalah doa dan sangkaan kita pada Allah swt.
  • Paling utama sahabat2 dan bt diriku jua, apa pun usaha kita hendakalah bertawakal kepadaNya. Dalam erti kata lain, menyerahkan sesuatu perkara kepada Allah setelah berusaha sedaya upaya. Kerna segala yang kita kecapi adalah kurniaan Allah swt bagi hambaNya terus berusaha meneruskan hidup didunia ini . InsyaAllah


Ya Allah, tunjukkanlah jalan keluar dalam apa jua situasi melibatkan diriku mahupun sahabat2 insyaAllaah amin Ya Rabb...

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami "(ayat 286, surah al Baqarah)"

MUHASABAH DIRI

* Apa yang perlu diucap dan dilakukan apabila berdosa


"Setiap orang yang melakukan dosa hendaklah berwudhu' dengan sempurna. Kemudian mengerjakan solat sunat (taubat) dua rakaat. Kemudian, memohon keampunan (beristighfar) daripada Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya".

* Doa menghilangkan was-was dalam solat atau ketika membaca Al-Quran



Maksudnya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam".
Dan ludah ke sebelah kiri tiga kali.

---sarang---


lame tul ak tgl nk ngarang blog nie.. x de citer terbaru pown nk kongsi dgn kowg.. just sbb rase dh lame sgt bersawang blog ak nie haa.. ak ni sbnrnye mengalami mslh dalaman.. kecelaruan emosi dan perasaan.. huhu.. tp ats nasihat sowg mmbr.. ak kene byk bersabar n menambahkan amalan.. insyaAllah.. syg kamu whi mmbr.. sudi gak bg nasihat pd owg sprti ak nie.. 
so.. enjoy ur day fwendz.. have a nice n great day..

Sunday, January 30, 2011

Go0d gurlz become bad gurlz.....

bdk baek jd jaat.. perlu seseowg tuk betulkan blk.. ada ke yg sgp?? salunye x de je.. sbb bdk baek suke cari geng2 baek je.. ada x bdk baek yg sgp suke bdk2 huru hara n de niat nk ubh depa jd baik balik??
mcm x de je.. huhuhuhu


Wednesday, January 26, 2011

Rare birds yang sangat unik dan cantik ~~ part 2

penat g shopping td.. kat watson je dh abeh rm80 lbh.. ish ish.. kat tesco.. rm9.. hahaha..
ni smbgn pic2 psl burung2 yg unik tadi.. ♥ ♥


cantik kan topi burung nie.. biru mude lagi tuuu~~~

ni ak pown x taw nk komen pa...


 burung ekor panjang lagi~~

 tanfuk ke sesunggut??

 like this pic ♥

 mcm merak pown ada...

 ni ak rase spesies yg same.. cume betina jantan je..

cantik kan ekor depa.. hehehe ♥

Rare Birds yang sangat unik dan cantik - Part 1

salam semua.. lame ak sepikan diri.. hehe.. ni nk habaq hepi storie ni.. alhamdulillah.. ak dpt keje.. strt keje senin ni.. ok.. sudah psl ak.. rini ak nk kongsikan gmbr2 burung yg rare yang sgt unik and cantik.. sumber2 gmbq adalah dri internet.. enjoy (^_^)

unik kan ekor dia.. hehe

 merah mak ngah~~~

yg ni ak suke.. sgt unik♥


burung kaler hijau~~

yg ni smart..

 nmpk x ekor dia.. transparent tu.. hehe

macam merak kan...

 si hitam~~

luar biasa x? hehe


ok.. nnti ak post part 2 pulak.. nk g shopping dgn mak jap.. see u later ♥